Resepi Pisang Goreng a.k.a Cucur Pisang
Bahan-bahan :
4 Sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 1/2 sudu besar gula ( ikut kemanisan yg dikehendali$
Pisang tanduk yg sudah masak/ pisang hotel di hiris nipis memanjang
garam secubit
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara :
1. Tapis tepung terlebih dahulu. Kemudian gaulkn tepung gandum san tepung beras..
2. Masukkan gula dan gaul rata.
3.Masukkan air secukupnya (jgn cair sgt, jgn pekat sgt)
4. Masukkn minyak masak yg tengah panas dlm kuali. Gaul crpat dan gaul rata.
5. Masukkn garam dan gaul sekejap.
6. Masukkan hirisan pisang dan sedia untuk di goreng. Goreng hungga kekuningan.
Mkn panas-panas sedappp! Cucur pisang akan jadi tangup.
me like it. Tapi ncik tunang ckp berminyak.. but for me its delicious! x berminyak sgt pun. verminyak sebab benda ni goreng, normal la. hehe.
Tips ; pastikan pisang anda masakk. ni la penentu kesedapan sesuatu cucur itu.
No comments:
Post a Comment